Stakitterne i Lyset

Hvis du vil lave et stakit af den type vi har i Lyset - eller bare vil se mere om dem - så læs videre her på siden...

Stakit på Fengersvej Stakit på Carl Langesvej

Stakit på Fengersvej Stakit på Steenbergsvej

Der er 3 varianter af stakitter i Lyset. Lokalplanen har skitser af de tre varianter. Lokalplanen angiver ikke målene på stavene, men dem finder du her:

Links til figurer med de 3 stakit-varianter (åbnes i ny vinduer):

Måske skal du lægge et antal cm til eller trække et antal cm fra højden af samtlige stave for at få højden af stakittet til at passe med højden af stolperne. Toppen af stolperne skal flugte med toppen af de højeste stave.
Antallet af stave er baseret på opmåling af originale stakitter, hvor afstanden mellem stolperne var 185-190 cm. Det kan være, at antallet af stave (17 og 19) ikke helt passer til forholdene hos dig. Så må du justere lidt på tingene.

Stavenes dimensioner

Dimensionen af stavene kan være 21 x 43 mm (høvlet træ) eller 25 x 50 mm (trykimprægneret). Stavene bør affases foroven, så der fjernes to trekantede bidder. Hver af de korte sider i trekanten er ca. 1 cm.

Stolperne

De originale stolper er af beton og ser således ud:Man kan lave en udgave i trykimprægneret træ, der ligner ganske meget.

De oprindelige stolper har et tværsnit på 135 x 135 mm. Du kan købe trykimprægneret træ i dimensionen 125 x 125 mm og bruge dette til stolper. Hvis du laver ny træstolper, så prøv at efterligne detaljerne i de oprindelige stolper.
"Hovedet" på stolpen er 18 cm højt. Det er affaset foroven, idet der er fjernet to trekantede stavformede bidder (se figuren).
Hver af de korte sider i trekanten er 20 mm.
<— Stolpe set forfra

Set fra oven i tværsnit er stolpen også affaset:

<— Stolpe set fra oven

Tips

Låger

Du kan hente inspiration ved at se, hvordan nogle af de andre låger i Lyset er udformet. Se fotokavalkaden...

Hop til kavalkade af låger i Lyset

Se også: Artikel fra Lysavisen 1996: "Stakitterne i Lyset"


Seneste opdatering: 18. juni 2014
Vedligeholdes af Helge Rørdam Olesen