Lysets hjemmeside ![]() ![]() |
0. Orientering fra Raadvad Centeret om vinduer
1. Valg af dirigent og referent.
2. Godkendelse af dagsorden.
3. Godkendelse af referat fra sidste generalforsamling.
4. Formandens beretning.
5. Fremlæggelse af regnskab 2000-2001
6. Beretning fra udvalg (fest-, blad-, forskønnelses-,
trafikudvalg og haveklub).
7. Valg til bestyrelse og udvalg
8. Arbejdsopgaver det kommende år.
9. Foreningens holdning til "mindre
overtrædelser" af den bevarende lokalplan - hvordan
håndterer vi det?
10. Kåring af vinder til Lyset's forskønnelsespris
"Det Hvide Stakit". Hvem har udført
særlig smuk istandsættelse?
11. Vedtagelse af kontingent + kommende års budget
12. Eventuelt
Som optakt til generalforsamlingen fortalte Thomas Kampmann fra Raadvad Centeret om, hvorfor det er langt at foretrække at renovere gamle vinduer frem for at udskifte dem med nye termovinduer. Raadvad Centeret er et offentligt videncenter for håndværk og bygningsbevarelse, der netop beskæftiger sig med at indsamle og formidle viden om ældre huse som vore. Der var meget at fortælle om, og interessen blandt tilhørerne var stor.
For dem, der ikke var til stede, er der vigtige oplysninger at hente i en rapport på ca. 20 sider, "Energibalance og totaløkonomi for gamle og nye vinduer" der ligger på Raadvad centerets hjemmeside (http://www.raadvad.dk/old/1_0/1_9.html; der er en link fra Lyset's hjemmeside, afsnittet "Links til andre sider")
Kort sammenfattet kom der følgende oplysninger frem i aftenens løb:
Termovinduer er slet ikke så energiøkonomiske, som folk almindeligvis tror. Det gælder især vinduer med små ruder, sådan som vi har i Lyset. Med termoruder er det ikke muligt at undgå kuldebroer langs kanten af ruden, og derfor er energiøkonomien dårlig. Energiøkonomisk er det er klart at foretrække at bruge ruder med forsats frem for termovinduer. Forsatsen kan enten laves som forsatsglas eller med koblede rammer; glasset bør være "energiglas".
Hvis du går med tanker om at udskifte eller renovere dine nuværende vinduer, så bør du kigge på det materiale, der ligger på Raadvad Centerets hjemmesider. Også selv om du måske ikke mere har de oprindelige vinduer, kan det være nyttigt at sætte dig ind i de muligheder, Raadvad Centeret beskriver. Centeret har bl.a. et samarbejde i gang med nogle vinduesfirmaer om at udvikle nogle "gammeldags" vinduer, der både er energiøkonomiske, holdbare og opfylder lokalplanens krav. Bemærk også, at Raadvad Centeret udgiver nogle vældig grundige "anvisningsblade" om renoveringarbejder (bl.a. om, hvordan man maler vinduerne, vedligeholder facaderne mm.).
Arne Stjernholm Madsen blev valgt som dirigent. Referent blev Helge Rørdam Olesen.
Det blev konstateret, at forsamlingen var beslutningsdygtig. Den udsendte dagsordenen blev godkendt.
Referatet blev godkendt.
Formanden - Morten Hach fra Eschrichtsvej 20 - aflagde beretning. I foreningsmæssig forstand har året været stille og roligt. Den største aktivitet er foregået i regi af festudvalget, og blad-/web-udvalget.
Der er nu penge nok i Vejfonden til, at ønskerne om bump ved Steins Plads kan føres ud i livet.
Der har i det forløbne år været stor aktivitet med istandsættelsesarbejder og renovering af huse i Lyset - der har været mange stilladser i gadebilledet.
Tilbagekøbsforeningen har i september tabt sin retssag ved Højesteret. Foreningen opretholder en hjemmeside (www.hjemfald.dk) med en hel del oplysninger, bl.a. om priser for frikøb fra hjemfaldspligten.
Kassereren (Niels Erik Aabye) gennemgik regnskabet.
Foreningens formue var pr. 30. september 2001 72.868 kr., mens Vejfondens formue var 57.879 kr. Vejfonden er en opsparing m.h.p. at etablere trafikbump o.l. omkring Steins Plads, og der er i årets løb overført 10.000 kr fra foreningen til Vejfonden.
Kassereren mindede om, at man skal huske at betale teltleje, når man har lånt foreningens festpavillion.
Regnskabet blev godkendt.
Sammensætningen af udvalgene fremgår af en adresseliste i Lysavisen (også på Internettet, www.lyset-i-valby.dk).. Yderligere medlemmer i de forskellige udvalg er meget velkomne.
Festudvalget. Festudvalget er opdelt i et underudvalg for fastelavnsfest og et underudvalg for sommerfest. Som sædvanlig er der blevet afholdt en fastelavnsfest og en sommerfest, begge dele med god tilslutning. Der er en fast dato for foreningens sommerfest: den tredje lørdag i august. På Internettet er der billeder fra Lyset's sommerfest.
Blad- og web-udvalget. Bladudvalget har i sommerens løb udvidet sin aktivitet til også at oprette og vedligeholde Lyset's websider (www.lyset-i-valby.dk). Helge Rørdam Olesen viste overheads, hvor han gennemgik noget af indholdet på websiderne. Det kan anbefales, at man kigger på websiderne, hvis man skal i gang med større istandsættelsesarbejder. Der er oplysninger fra Lokalplanen samt forskellige former for vejledninger. Siderne om istandsættelse af husene i Lyset kan efterhånden udbygges med de erfaringer, vi som husejere gør os. Helge bad om tilbagemeldinger med erfaringer, som egner sig til at blive bekendtgjort på websiderne.
Helge fik overrakt en vingave som påskønnelse for sit arbejde som webmaster.
Forskønnelsesudvalget. Steen Stærmose fortalte om Forskønnelsesudvalgets arbejde. Forskønnelsesudvalget bliver hørt af kommunen, når den skal behandle ansøgninger om dispensation fra den bevarende lokalplan. I det forløbne år er det kun sket een gang, nemlig i forbindelse med en ansøgning om dispensation for størrelsen af en udestue, hvor udvalget fandt en dispensation i sin orden.
Den videre diskussion om Forskønnelsesudvalgets arbejde er refereret under dagsordenspunkt 9: Foreningens holdning til "mindre overtrædelser" af den bevarende lokalplan - hvordan håndterer vi det?
Et nyt medlem meldte sig til Forskønnelsesudvalget: Jens Barslund.
Trafikudvalget. Der er ikke foregået meget i det forløbne år, men nu er der ved at være penge nok til at etablere bump i området omkring Steins Plads. Der skulle kunne etableres ca. 5 bump for Vejfondens midler. Der blev derfor efterlyst nye medlemmer til Trafikudvalget, som boede i det pågældende område. Morten Hach og John Bergelin meldte sig.
Haveklubben: Der var ingen rapport fra haveudvalget.
På valg var kasserer, sekretær, 2. revisor og revisor-suppleant. Alle blev genvalgt. Bestyrelsens sammensætning fremgår af en adresseliste i Lys-avisen (findes også på Internettet, www.lyset-i-valby.dk).
Under dette punkt blev diskuteret muligheden for at plante vejtræer, bl.a. for at forhindre hensynsløse bilister i at bruge fortovene til at køre forbi bumpene. Det blev konkluderet, at plantning af vejtræer kræver tilladelser, som vi næppe får. Derimod har vi uden problemer igennem flere år haft blomsterkummer (af træ) stående ud for nogle af bumpene. Hvis nogen af beboerne nær bump ønsker at få stillet blomsterkummer op og selv passe dem, vil Grundejerforeningen gerne betale udgiften.
Forskønnelsesudvalget og Lyset's bestyrelse vil nødig optræde i rollen som "politibetjent", hvor man skrider ind efter at en grundejer har forbrudt sig mod lokalplanen. Overtrædelser af Lokalplanen sker typisk, fordi grundejeren ikke har været helt klar over, hvilke bestemmelser der eksisterer. Udvalget lægger derfor vægt på at virke forebyggende, så der sikres et ordentligt kendskab til lokalplanen. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan tillade sig at gennemføre et konkret projekt, bør man kontakte Forskønnelsesudvalget.
Foreningen vil næppe skride ind ved mindre overtrædelser af Lokalplanen, hvorimod der godt kan blive tale om anmeldelse til kommunen hvis en grundejer på decideret provokerende vis overskrider Lokalplanen.
Det blev nævnt, at det var vigtigt, at ejendomsmæglerne oplyste om lokalplanen, når et hus var til salg. Derfor blev det drøftet at lave en form for "markedsføring" over for ejendomsmæglerne. Fremover er der i øvrigt en ny kanal for oplysning til stede: Lyset's websider, hvor der både er adgang til at se lokalplanen og til at læse diverse tips om istandsættelse af husene.
Prisen blev givet til Carl Langesvej 5, hvor der er gennemført en flot istandsættelse af både stakit og vinduer.
Kassereren fremlagde et budgetforslag, der fører til et overskud på godt 10.000 kr. Det blev vedtaget, at hvis dette budget holder stik, overføres der 10.000 kr til Vejfonden.
Det blev vedtaget at fortsætte med uændret kontingent: 200 kr., dog 100 kr. for pensionister. Huse, der er opdelt i to ejerlejligheder, kan have to medlemmer af grundejerforeningen.
Der blev spurgt til, om det var muligt at få etableret nogle "bøjler" på gangstien fra Steins Plads til Carl Langesvej, så risikoen for ulykker med cyklister nedsættes. Dette blev set som en sag for trafikudvalget. I første omgang bør kommunen spørges, og i anden omgang kan det komme på tale at Grundejerforeningen selv betaler.
Referent: Helge Rørdam Olesen